ßßß

Składniki na blachę o wymiarach 25cm x 35 cm:200 g masła2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru pudru4 jajka1 szklanka cukru, najlepiej drobnego do wypieków2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 kg wydrylowanych wiśni lub agrestu (dałam 700 g wiśni i 300 g agrestu)1 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka, zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną większą (na spód) i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą cześć ciasta zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 190 st. C (piekę z termoobiegiem)Wydrylowane owoce odsączamy z nadmiaru soków. Posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy największy kawałek ciasta, lekko rozgniatamy i wylepiamy spód formy. Na spód wykładamy owoce i ścieramy kakaowy kawałek ciasta. Odstawiamy.Białka ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru miksując dokładnie (tak jak przy ubijaniu bezy). Wykładamy masę białkową (nasza pleśń) na starte czekoladowe ciasto i ścieramy ostatni kawałek ciast na wierzch. Ciasto wstawiamy na piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.Smacznego!