Wykonanie
Lekkie, smaczne ciasto
biszkoptowe z dodatkiem
przyprawy do piernika i
kakao. Przełożone masą z
bitej śmietany z dodatkiem pestek
granatu stanowi bardzo apetyczną kompozycję
smakową. Tak jak na prawdziwy piernik przystało, ten nie zawiera
miodu, ale dodatek
mieszanki przypraw do piernika nadaje charakterystyczną dla tej słodkości nutę. Przepis pochodzi z wydania specjalnego Pani domu "Boże Narodzenie" nr 10/2010. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki piernika
biszkoptowego (na formę o wymiarach 28x40 cm):8
jajek200g
cukru pudruszczypta
soli160g
mąki pszennej40g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy piernikowej2 czubate łyżki
kakaoSkładniki kremu
śmietanowego :1 litr
śmietanki kremówkisok z 1
cytryny (ok. 80ml)2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią lub 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16g)3- 5 łyżek
cukru pudru9 płaskich łyżeczek
żelatyny3-4
owoce granatudodatkowo :1 tabliczka
czekolady białej (100g)Wykonanie piernika
biszkoptowego :
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli, dodajemy porcjami
cukier puder, a następnie
żółtka stale miksując. Obie
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
przyprawą do pierników i
kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 28x40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu (najlepiej upiec w przeddzień przekładania) kroimy wzdłuż na dwa blaty.Wykonanie kremu
śmietanowego :
Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki ( skrapiamy
sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza szarzeją).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (ok. ¹⁄³ szklanki). Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy, dajemy porcjami
cukier puder,
cukier waniliowy i dalej ubijamy. Odstawiamy na krótko, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ta czynność może okazać się istotna, gdyż dzięki niej po dodaniu
żelatyny masa będzie wolniej gęstnieć i wtedy zdążymy rozprowadzić ją równomiernie na
biszkopcie. Masę doprawiamy
sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą
żelatyną ( lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka
granatu (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy.Przekładanie ciasta :Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, szybciutko rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i szybciutko rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy startą
białą czekoladą i ozdabiamy pozostałymi ziarenkami
granatu.