ßßß Cookit - przepis na Świąteczny torcik z cytrynową pianką

Świąteczny torcik z cytrynową pianką

nazwa

Wykonanie

składniki
biszkopt
* 5 jajek
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/4 szklanki kakao
pianka cytrynowa
* 250 g serka homogenizowanego waniliowego
* 125 g masła lub margaryny
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 opakowanie śnieżki
* 1/2 szklanki mleka
masa mascarpone
* 250 g serka mascarpone
* 250 g śmietany kremówki
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
* 1 galaretka (dowolna)
* wiórki kokosowe
* dowolna dekoracja
Sposób wykonania
biszkopt
Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie po trochu dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia, następnie przekroić na dwa blaty.
Dodatkową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica i odstawić do stężenia.
pianka cytrynowa
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z serkiem (temperatura pokojowa), następnie miksując dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z masą.
Jeden blat biszkoptu otoczyć obręczą, wylać połowę masy, wstawić na chwilę do zamrażarki lub dłuższą chwilę do lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.
masa mascarpone
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.
Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/swiateczny-torcik-z-cytrynowa-pianka.html