ßßß Cookit - przepis na Gulasz radomski

Gulasz radomski

nazwa

Wykonanie

Lubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..
1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
10 dag wędzonego boczku
1 kg ziemniaków
3-4 średnie marchewki
2 niewielkie pietruszki
4-6 ząbków czosnku
duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek)
sok z 1/2 cytryny
zioła prowansalskie
1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy)
sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne
2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju
2-3 łyżki przesianej mąki
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać rosołem z kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1-1,5 godziny. Przed podaniem doprawić do smaku.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1465gulasz-radomski.html