Wykonanie
Lubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..

1 kg
mięsa z indyka pokrojonego w kostkę10 dag
wędzonego boczku1 kg
ziemniaków3-4 średnie
marchewki2 niewielkie
pietruszki4-6 ząbków
czosnkuduża garść posiekanej
zieleniny, może być wieszana (
natka pietruszki,
bazylia,
oregano,
majeranek,
szczypiorek)sok z 1/2
cytrynyzioła prowansalskie1 1/2 szklanki rosołu z kostki (
grzybowy,warzywny, drobiowy)
sól pieprz lub mielona
ostra papryka albo
pieprz cayenne2 łyżki
margaryny łub
oliwy albo
oleju2-3 łyżki przesianej
mąkiMięso skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w
mące.
Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać
mięso i obrumienić ze wszystkich stron.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do
mięsa razem z posiekaną
zieleniną i zalać rosołem z kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1-1,5 godziny. Przed podaniem doprawić do smaku.





Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006