ßßß
Placki ziemniaczane są daniem bardzo lubianym w moim domu. Przygotowuje je na różne sposoby, ciągle coś do nich dodaje, lubię próbować nowe smaki i dodatki w gotowaniu. Placki ziemniaczane możemy usmażyć za każdym razem inne. Ja już dodawałam do nich różne warzywa, szynkę, ser żółty, mięso. Zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj mam dla was propozycję obiadową z kiełbaskami wiedeńskimi. Takie placki posmakują dzieciom a i inni domownicy będą zadowoleni. Może przygotujecie takie placki dzisiaj na obiad ? ja polecam i życzę wam miłego dnia.Składniki:- 800 g startych ziemniaków- 200 g pieczarek- 1 duża marchewka- 1 duża pietruszka- pęczek natki pietruszki- 2 jajka- 3 łyżki mąki- 6 kiełbasek wiedeńskich (użyłam kiełbasek Henryk Kania)- sól, pieprz- łyżeczka mieszanki ziół (bazylia, oregano, majeranek)- olej do smażenia plackówZiemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z ziemniaków odciskamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę kiełbaski i ponownie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy na rumiano z dwóch stron. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem naturalnym, sałatą, kiełkami i pomidorem.Smacznego.