Wykonanie

Placki ziemniaczane są daniem bardzo lubianym w moim domu. Przygotowuje je na różne sposoby, ciągle coś do nich dodaje, lubię próbować nowe smaki i dodatki w gotowaniu. Placki ziemniaczane możemy usmażyć za każdym razem inne. Ja już dodawałam do nich różne warzywa,
szynkę,
ser żółty,
mięso. Zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj mam dla was propozycję obiadową z
kiełbaskami wiedeńskimi. Takie placki posmakują dzieciom a i inni domownicy będą zadowoleni. Może przygotujecie takie placki dzisiaj na obiad ? ja polecam i życzę wam miłego dnia.Składniki:- 800 g startych
ziemniaków- 200 g
pieczarek- 1 duża
marchewka- 1 duża
pietruszka- pęczek
natki pietruszki- 2
jajka- 3 łyżki
mąki- 6 kiełbasek wiedeńskich (użyłam kiełbasek Henryk Kania)-
sól,
pieprz- łyżeczka mieszanki
ziół (
bazylia,
oregano,
majeranek)-
olej do smażenia placków
Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę
soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z
ziemniaków odciskamy.
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych
ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach
marchewkę i
pietruszkę,
pieczarki, posiekaną
natkę pietruszki. Wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę i
przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę
kiełbaski i ponownie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy
olej i łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy na rumiano z dwóch stron. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z
jogurtem naturalnym,
sałatą,
kiełkami i
pomidorem.Smacznego.