Wykonanie

Nie wiedziałam co zrobić wczoraj na obiad. Przeglądałam szafki i lodówkę i wybór padł na placki. Są
ziemniaki, są warzywa, więc zabrałam się do pracy. W kilka minut starłam warzywa na tarce, wymieszałam, dodałam co trzeba i upiekłam je w piekarniku.
Powiem wam szczerze, że nie chciało mi się stać przy patelni i je smażyć, wybrałam szybszą i zdrowszą wersję. Ale wiecie co, takie placki z piekarnika są pyszne, chrupiące no i nie zawierają w sobie tyle tłuszczu co smażone. Tak więc jest to wersja fit placków ziemniaczanych. To co robicie takie same na obiad, ja je wam polecam.Składniki:- 800 g startych
ziemniaków- 200 g
pieczarek- 1 duża
marchewka- 1 duża
pietruszka- pęczek
natki pietruszki- 2
jajka- 4 łyżki
mąki-
sól,
pieprz- łyżeczka mieszanki
ziół (
bazylia,
oregano,
majeranek)- łyżka
oleju rzepakowego (Woj-Len)
Ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy odrobinę
soli i zostawiamy, aby puściły sok. Po 10-15 minutach sok z
ziemniaków odciskamy.
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i przesmażamy je na patelni. Do odciśniętych
ziemniaków dodajemy startą na tarce na dużych oczkach
marchewkę i
pietruszkę,
pieczarki, posiekaną
natkę pietruszki. Wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę i
przyprawy. Wszystko razem mieszamy.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy
olejem. Łyżką nakładamy porcję ciasta, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.Podajemy z
jogurtem naturalnym,
sałatą,
kiełkami i
pomidorem.Smacznego.