ßßß
1 kg ziemniaków ugotowanych400 g mąki1 jajkosólsos400 g pieczarek1 cebula50 g paprykiszczypta majerankuszczypta bazyliiszczypta pieprzusól do smakuolej do smażenia400 g śmietany 18%1 łyżeczka mąki kukurydzianejZ ziemniaków, maki, jajka i soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka razy podrzucić. Skropić oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.Przygotować sos;Pieczarki, cebulę i paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami oleju, dodać przyprawy i smażyć do odparowaia płynów, śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami.