« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmąka 2 łyżek stołowychpapryka mielona według uznaniazioła prowansalskie według uznaniasól według uznaniapieprz mielony według uznaniaboczek wędzony 150 gramówjogurt naturalny 200 mililitrówczosnek 5 ząbkiszczypiorek posiekany 2 łyżek stołowychcytryna 1 sztukWykonanie:Oczyszczone ziemniaki obgotować prze 10 minut w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Obtoczyć w mące, oprószyć mieloną papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki i owinąć nim przygotowane ziemniaki. Ziemniaki ułożyć na wyłożonej pergaminie blaszce do pieczenia. Pie 30 minut w 180 stopniach, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący.Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z rozmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem i skórka z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.Upieczone ziemniaki podawać z sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: