ßßß Cookit - przepis na Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami

Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego?
Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :)
Składniki marynaty do kurczaka:
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
około 6 łyżek oliwy
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka oregano
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Składniki marynaty do ziemniaków:
około 5-6 łyżek oliwy
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat) POST NIESPONSOROWANY
szczypta soli (można nie dodawać)
szczypta pieprzu
Pozostałe składniki (2 porcje):
4 pałki z kurczaka
0,75 kg małych ziemniaków
garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu
Wykonanie:
Dużą blachę natłuszczamy 3-4 łyżkami oliwy.
Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce. Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta.
Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso. Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy marynatę do ziemniaków, mieszając wszystkie jej składniki w misce. Oliwy musimy dać tyle, aby marynaty starczyło na dokładne pokrycie ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki (lub na więcej części, jeśli ziemniaki są duże) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wylewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy.
Pomiędzy ziemniaki wkładamy zamarynowane pałki kurczaka. Marynatę, która została w misce po mięsie, przekładamy na mięso.
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz.
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam przez 40 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem), po czym zdjęłam folię aluminiową i na kolejnych 20 minut, temperaturę zwiększyłam do 200 stopni. Dzięki temu mięso i ziemniaki ładnie się zrumieniły.
Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe.
Danie już na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/12/kurczak-w-zioach-pieczony-z-ziemniakami.html