Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego?Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na
kurczaka w ziołach, pieczonego razem z
ziemniakami.
Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :)
Składniki marynaty do
kurczaka:4 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnkuokoło 6 łyżek
oliwy1/2 płaskiej łyżeczki
soli1/4 płaskiej łyżeczki
pieprzu1/2 płaskiej łyżeczki
tymianku1 płaska łyżeczka
majeranku1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskich1 czubata łyżeczka
oregano1/2 płaskiej łyżeczki
papryki ostrej1 płaska łyżeczka
papryki słodkiejSkładniki marynaty do
ziemniaków:około 5-6 łyżek
oliwy1,5 czubatej łyżeczki
przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat) POST NIESPONSOROWANYszczypta
soli (można nie dodawać)szczypta
pieprzuPozostałe składniki (2 porcje):4 pałki z
kurczaka0,75 kg małych
ziemniakówgarść posiekanej świeżej
natki pietruszki do posypania dania na talerzuWykonanie:Dużą blachę natłuszczamy 3-4 łyżkami
oliwy.Składniki marynaty do
kurczaka mieszamy w misce.
Oliwy dajemy tyle, aby marynata była płynna, ale gęsta.
Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie w niej obtaczamy. Marynata musi dokładnie pokryć
mięso. Tak przygotowane pałki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Po tym czasie przygotowujemy marynatę do
ziemniaków, mieszając wszystkie jej składniki w misce.
Oliwy musimy dać tyle, aby marynaty starczyło na dokładne
pokrycie ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki (lub na więcej części, jeśli
ziemniaki są duże) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na
ziemniaki wylewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy.Pomiędzy
ziemniaki wkładamy zamarynowane pałki
kurczaka. Marynatę, która została w misce po
mięsie, przekładamy na
mięso.Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz.Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam przez 40 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem), po czym zdjęłam folię aluminiową i na kolejnych 20 minut, temperaturę zwiększyłam do 200 stopni. Dzięki temu
mięso i
ziemniaki ładnie się zrumieniły.Gdy
ziemniaki i
mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe.Danie już na talerzu posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)