ßßß Cookit - przepis na Smaczek

Smaczek

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na blogu Arabeski i postanowiłam wypróbować. Okazało się, że ciasto jak wskazuje na nazwę jest smaczne..Trochę jest przy nim roboty, ale warto... Moje nie jest tak piękne jak Arabeski, ale i tak nikt nie narzekał.
Przepis cytuję za autorką..
Ciasto:
40 dag mąki
25 dag cukru pudru
8 jaj
1 margaryna lub masło
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag wiórków kokosowych
10 dag mielonych orzechów
10 dag maku
2 łyżki kakao
4 łyżki śmietany
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia , a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmieta ny i wiórki kokosowe , do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy , do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak , a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki , w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).
Czas pieczenia: ok. 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180 st.C.
Krem:
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny
15 dag cukru pudru
2 żółtka
aromat waniliowy lub śmietankowy
Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami , wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać , aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia , wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.
Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
10 łyżek cukru
6 łyżek wody
2 galaretki cytrynowe , agrestowe lub , tak jak u mnie , pomarańczowe
Jabłka obrać , zetrzeć na tarce , dodać cukier , wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia , wsypać galaretki , wy mieszać i ostudzić.
Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.
Polewa (ostatnio moja ulubiona):
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 duża łyżka kakao
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając , przestudzić , polać ciasto.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/smaczek.html