Wykonanie

Przepis ten znalazłam na blogu Arabeski i postanowiłam wypróbować. Okazało się, że ciasto jak wskazuje na nazwę jest smaczne..Trochę jest przy nim roboty, ale warto... Moje nie jest tak piękne jak Arabeski, ale i tak nikt nie narzekał.Przepis cytuję za autorką..Ciasto:40 dag
mąki25 dag
cukru pudru8 jaj1
margaryna lub
masłocukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 dag
wiórków kokosowych10 dag mielonych
orzechów10 dag
maku2 łyżki
kakao4 łyżki
śmietanyMasło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym , dodawać po jednym
żółtku. Wymieszać z
mąką i
proszkiem do pieczenia , a na koniec dodać pianę ubitą z
białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę
śmieta ny i
wiórki kokosowe , do drugiej 1 łyżkę
śmietany i
orzechy , do trzeciej 1 łyżkę
śmietany i
mak , a do czwartej
kakao i też 1 łyżkę
śmietany.Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki , w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).Czas pieczenia: ok. 20 minut.Temperatura pieczenia: 180 st.C.Krem:2 szkl.
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej25 dag
masła lub
margaryny15 dag
cukru pudru2
żółtkaaromat waniliowy lub
śmietankowyPół szklanki
mleka rozmieszać z
mąkami , wlać na gotujące się pozostałe
mleko i mieszając poczekać , aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia , wymieszać z
żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę , dodawać stopniowo ostudzony
budyń i aromat.Masa
jabłkowa:1 kg kwaśnych
jabłek (4 średnie
jabłka)10 łyżek
cukru6 łyżek
wody2
galaretki cytrynowe ,
agrestowe lub , tak jak u mnie ,
pomarańczoweJabłka obrać , zetrzeć na tarce , dodać
cukier ,
wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia , wsypać
galaretki , wy mieszać i ostudzić.Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa
jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.Polewa (ostatnio moja ulubiona):1/3 kostki
margaryny1 łyżka
wody1 duża łyżka
kakao4 łyżki
cukruWszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając , przestudzić , polać ciasto.