Wykonanie
Dziś odświeżam stary przepis na ciasto. Nie piekłam go od lat. A że kiedyś bardzo mi smakowało postanowiłam go przypomnieć moim domownikom. Szczególnie posmakowało mojej najmłodszej córci.



Składniki na ciasto:1 kostka
masła lub
margaryny6 jaj2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudrucukier waniliowyolejek rumowy2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia6-7
jabłekWykonanie:
Masło dobrze utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka,
olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z
białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać
kakao. Utrzeć. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć
jabłka lekko wciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 st. C.Składniki na krem:kostka
masła lub
margaryny1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru kryształu2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejcukier waniliowyWykonanie:Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego,
mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować
budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej
margaryny.Składniki na polewę:1/2 kostki
margarynyszklanka
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodyWykonanie:Do garnka wsypać
cukier puder,
kakao, dodać 2 łyżki
wody i
margarynę. Zagotować, wystudzić.Przełożenie ciasta:ciastokrempolewa

Smacznego!