ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z jabłkami

Fale Dunaju z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dziś odświeżam stary przepis na ciasto. Nie piekłam go od lat. A że kiedyś bardzo mi smakowało postanowiłam go przypomnieć moim domownikom. Szczególnie posmakowało mojej najmłodszej córci.
Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
Wykonanie:
Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olejek rumowy, resztę składników i na koniec pianę z białek. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Utrzeć. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka lekko wciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 180-190 st. C.
Składniki na krem:
kostka masła lub margaryny
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
Wykonanie:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Składniki na polewę:
1/2 kostki margaryny
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Wykonanie:
Do garnka wsypać cukier puder, kakao, dodać 2 łyżki wody i margarynę. Zagotować, wystudzić.
Przełożenie ciasta:
ciasto
krem
polewa
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2015/01/fale-dunaju-z-jabkami.html