Wykonanie
Ciasto na niedzielę i kolejne wspólne pieczenie..tym razem piekłyśmy ciasto z
jabłkami z tego przepisu i pieczemy...bo jeszcze cały poniedziałek trwa ta akcja ..kto chce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy
biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu..
Biszkopt:- 5
jajek- 1 szkl.
cukru- 0,5 szkl.
mąki tortowej- 0,5 szkl.
mąki ziemniaczanej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo
żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.
Galaretka:- 3
galaretki cytrynowe [ u mnie
agrestowe]- 5-6
jabłek- 3 szkl.
wody3
galaretki rozpuścić w 3 szkl.
wody. Następnie do gorącej
galaretki dodać starte na tarce jarzynowej
jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony
biszkopt.Krem:- 0,5 litra
mleka- 0,5 szkl.
cukru- 1
cukier wanilinowy- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 kostka
masłaZ 0,5 l
mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl,
cukru.Do szklanki z odlanym
mlekiem ,dodać
cukier wanilinowy i
mąkę ziemniaczaną i to ugotować w
mleku jak
budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką
masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na
galaretkę.Posypka:- 10 dkg
wiórków kokosowych- 3 łyżki
cukru- 10 dkg
margarynyWszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc.






Razem ze mną ciasto z
jabłkami piekły [ dziękuję bardzo]:LidiaJustynaJustyna