Wykonanie
Pyszne ptysie z ciasta parzonego. Raczej znane.Cieszą się niesłabnącym powodzeniem, dlatego myślę, że warto przypomnieć przepis.
Ciasto:1/2 kostki
margaryny1 szklanka
wody1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
jajekWodę zagotować z
margaryną, wsypać
mąkę i energicznie mieszać rozbijając grudki
mąki. Przestudzić, dodać po jednym
jajku, ciągle mieszając tak, aby ciasto było jednolite.Na końcu dodać
proszek do pieczenia. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.Krem:1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 kostka
masłaOdlać ok. 2/3 szklanki
mleka i rozprowadzić w nim
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę
mleka zagotować z
cukrem. do gotującego wlać
mleko z
mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty
budyń. Utrzeć
masło, dodawać połyżce wystudzony
budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać
cukrem pudrem lub udekorować
polewą czekoladową.