ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka to ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno maślanymi kremami, a tu tego masła nie czuć. Polecam
Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
4 czubate łyżki mąki pszennej lub krupczatki
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jaja
dodatkowo: cukier puder do posypania
2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mąką, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego : )
Źródło:http://dom-agi.pl/karpatka