Wykonanie
Karpatka to ciasto uwielbiane u nas w domu, jak mało które. Wypróbowałam już ogromną ilość przepisów na to ciasto i to znalezione u Marty jest według mnie idealne. Budyniowy krem i kruche ciasto pięknie rosnące. Zniknęło u nas w mgnieniu oka. Akurat sposób przygotowania tej karpatki nie jest skomplikowany, a ja nie przepadam za mocno
maślanymi kremami, a tu tego
masła nie czuć. Polecam
Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:125 g
masła1 szklanka
wody1 szklanka
mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasło rozpuszczamy w garnku i dolewamy
wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno
jajka wraz z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
kaszą manną.Składniki na krem:3 szklanki
mleka100 g
masła3/4 szklanki
cukru16 g
cukru wanilinowego (1 opakowanie)4 czubate łyżki
mąki pszennej lub krupczatki5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej4
jajadodatkowo:
cukier puder do posypania2 szklanki
mleka zagotowujemy wraz z
masłem i
cukrami. Pozostałą szklankę
mleka miksujemy z
jajami i
mąką, a następnie przelewamy do gorącego
mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego : )