ßßß
Składniki na ciasto na blachę 32 x 23 cm:125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło rozpuszczamy w garnku i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.Składniki na krem:3 szklanki mleka100 g masła3/4 szklanki cukru16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)4 czubate łyżki mąki pszennej lub krupczatki5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej4 jajadodatkowo: cukier puder do posypania2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z masłem i cukrami. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z jajami i mąką, a następnie przelewamy do gorącego mleka. Mieszamy bardzo intensywnie, aby uniknąć grudek i gotujemy przez kilka minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony wcześniej blat, przykryć kolejnym i schłodzić. Następnie oprószyć cukrem pudrem.Smacznego : )