ßßß Cookit - przepis na Ciasto przekładane masą budyniową

Ciasto przekładane masą budyniową

nazwa

Wykonanie

To ciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami..
Ciasto
150 g margaryny
150 g cukru
1 szkl.mąki
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
1 szkl.płatków migdałowych
Krem
0,5 litra mleka
0,5 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
Margarynę utrzeć z cukrem dodając 1 jajko i 1 żółtko.Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do margaryny , ciągle ucierając.Na koniec dodać mleko i wymieszać.Podzielić na 4 części.Każdą część [ osobno] przełożyć do tortownicy , posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków.
Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Na koniec dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostudzenia.
Masą budyniową przełożyć upieczone placki.Na wierzchu ma być pokrojony wcześniej placek .Najlepsze na drugi dzień .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/01/ciasto-przekadane-masa-budyniowa.html