Wykonanie

To ciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne
śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami..Ciasto150 g
margaryny150 g
cukru1 szkl.
mąki4 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka1 szkl.
płatków migdałowychKrem0,5 litra
mleka0,5 szkl.
cukru1
cukier wanilinowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 kostka
masłaMargarynę utrzeć z
cukrem dodając 1
jajko i 1
żółtko.Obie
mąki wymieszać razem z
proszkiem do pieczenia i dodawać do
margaryny , ciągle ucierając.Na koniec dodać
mleko i wymieszać.Podzielić na 4 części.Każdą część [ osobno] przełożyć do tortownicy , posmarować roztrzepanym
białkiem, posypać
płatkami migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków.Z 0,5 l
mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl,
cukru.Do szklanki z odlanym
mlekiem ,dodać
cukier wanilinowy i
mąkę ziemniaczaną i to ugotować w
mleku jak
budyń.Na koniec dodać
margarynę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostudzenia.Masą budyniową przełożyć upieczone placki.Na wierzchu ma być pokrojony wcześniej placek .Najlepsze na drugi dzień .