Wykonanie
Metrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane.
Ciasto jasne:4
jajka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru wanilonowego1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuJajka z
cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać
olej. Wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość
mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę
kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2/3 kostki
masłaOdlać około 2/3 szklanki
mleka, wymieszać z
mąką. Resztę
mleka zagotować z
cukrem, ugotować
budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć. Dodawać wystudzony
budyń, ucierać na jednolity krem.
Polewa czekoladowa:125 g
masła lub
margaryny4 łyżki
cukru1 łyżka
wody1 łyżka
kakaoWszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić.Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1 , 5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe ciasto kroić w skośne kromki.