ßßß
KarpatkaSkładniki:ciasto1 szklanka wody125g margaryny1 szklanka mąki pszennej5 jajek
krem2 szklanki mleka200g masła2 łyżki mąki pszennej2,5 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrupół opakowania cukru wanilinowego
Wykonanie:- wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu- z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać- resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń- budyń ostudzić- utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)- podawać krojąc w kwadraty