ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

Karpatka to dwie warstwy ciasta parzonego przełożone kremem budyniowym. Jej przygotowanie nie jest trudne, najważniejsze, by krem był na tyle gęsty, żeby nie "uciekał" z karpatki podczas krojenia. Można wykorzystać półprodukty, jakie oferują niektóre firmy, np. krem do karpatki w proszku albo budyń w proszku. Mój przepis na karpatkę nie zawiera takich elementów, a efekt finalny jest pyszny i warto poświęcić czas na przygotowanie tego ciasta od podstaw.
Karpatka
Składniki:
ciasto
1 szklanka wody
125g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
krem
2 szklanki mleka
200g masła
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
Wykonanie:
- wodę zagotować z margaryną, gdy będzie wrząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać, by ciasto było jednolite, schłodzić
- do schłodzonej masy dodać jajka i zmiksować
- piekarnik rozgrzać do 220 stopni, ciasto podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy
- piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu
- z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać
- resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń
- budyń ostudzić
- utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do otrzymania jednolitej masy, krem schłodzić w lodówce
- jeden płat ciasta ułożyć w formie, wyłożyć krem, rozsmarować równo i przykryć drugim płatem, całość mocno schłodzić (najlepiej całą noc)
- podawać krojąc w kwadraty
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/10/karpatka.html