ßßß
Przepis na ciasto "Krysia" pochodzi z ksiązki "Słodki Świat Ewy Wachowicz . Ewa wspomina: "kiedy byłam dzieckiem, mama często piekła to ciasto, a ja za każdym razem pytałam, dlaczego nazywa się "Krysia". Nikt nie umiał mi na to odpowiedzieć".Ciasto wyszło wspaniałe. U mnie w domu stało się hitem numer jeden. Więc nie dziwię się, że w rodzinnym domu Ewy tak często się je piekło. Połączenie słodkiego i mięciutkiego biszkoptu, lekko kwaśnej masy jabłkowej, słodkiej masy budyniowej oraz mega czekoladowej polewy tworzy wspaniałą całość. Polecam serdecznie.Ciasto:4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki wody1/2 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej "szara reneta")2 opakowania galaretki cytrynowejcukier do smakuMasa budyniowa:1/2 litra mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) bez cukru1 kostka miękkiego masła1 szklanka cukru pudruPolewa:7 łyżeczek wody7 łyżeczek cukru1/4 kostki masła2 łyżki kakaoCiasto: Oddzialamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy cukier się wmiesza, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (25x36) posmarowanej margaryną lub masłem i posypanej mąką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki. Przekładamy do rondelka i dusimy, cały czas mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy z jabłek zrobi się mus, wsypujemy galaretki oraz cukier do smaku i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Gorącą masę jabłkową nakładamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do zastygnięcia.Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednej łyżce ostudzony budyń, aż powstanie jednolista masa, którą rozsmarowujemy na ostudzonej masie jabłkowej. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na zastygniętej masie. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Źródło: "Słodki Świat Ewy Wachowicz".Smacznego!