ßßß
Składniki :2 szklanki mąki krupczatki2 szklanki cukru25 dag margaryny lub masła4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek kakao1/2 szklanki mlekaKrem:1 L mleka2 budynie śmietankowe2 galaretki cytrynowe1 kostka masłaPolewa:5 dag masła lub margaryny1/4 szklanki cukru3 łyżki kakao2 łyżki mlekaOpis wykonania :1. Margarynę lub masło topimy w garnku, dodajemy cukier, mleko i kakao dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Białka ubijamy na sztywno, do masy kakaowej dodajemy mąkę, proszek, żółtka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 50 minut w 180 C .2. Z budyniu i mleka gotujemy budyń, do gorącego dodajemy suche galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puszysta masę dodajemy partiami wystudzony budyń, przekładamy ciasto :)3. Polewa- masło lub margarynę gotujemy razem z cukrem, kakao i mlekiem, lekko przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.(W oryginale bez kremu )


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy