Wykonanie

Smak mojego dzieciństwa! Moja mama bardzo często robiła mi to ciasto jak byłam mała, muszę przyznać, że nie
jadłam go już parę lat...i aż mi się łezka w oku zakręciła jak pachniało nim w całym domu. Ciasto nie jest trudno zrobić, ale, żeby je pokroić to trzeba być mistrzem-cukiernikiem jak widać na zdjęciu jeszcze mi to nie wychodzi ;-)Składniki:około 10
śliwek5
jabłek5
jajek3 szklanki
mąki2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejłyżka
kakokostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate łyżki
cukru pudru1 szklanka
cukruW misce mieszamy kostkę
masła, z
mąką, 5
żółtkami (bardzo dokładnie oddzielać, bo będziemy robić
beze!),
make ziemniaczaną,
cukier puder i
proszek do pieczenia. Ciasto dobrze zagniatamy przez około 10 minut i dzielimy na połowę. Jedną połowę dzielimy jeszcze raz na pół i do jednej części dodajemy
kakao i ugniatamy tak, żeby było jednolite. 2 ćwiartki wkładamy do zamrażalnika.Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy połowę ciasta (mi trochę zabrakło i musiałam ukraść odrobinę ciasta z zamrażalnika).
Owoce myjemy, z
jabłka wykrawamy środek i kroimy na 8 cząstek,
śliwki na 4. Na cieście układamy na przemian
jabłka ze
śliwkami. Na
owoce kruszymy część ciasta z
kakaem.
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy szklankę
cukru -
bezą przykrywamy dokładnie
owoce i na samą górę kruszymy ostatnią część ciasta.Pieczemy około 50-60 minut w 180C, aż
beza będzie brązowa i sucha.Enjoy!O.