Wykonanie
Rzadko robię
kakaowe ciasta ucierane ale do
śliwek jakoś mi tak wyjątkowo pasuje. Jest to ekspresowy wypiek. Jeśli wyjmiecie produkty z lodówki wcześniej, żeby miały pokojową temperaturę wykonanie tego ciasta zajmuje około 10-15 min, oczywiście oprócz czasu pieczenia.. Ja zdążyłam zrobić go przed pracą.

Składniki:180 g
masła3
jajka3/4 szklanki
cukru150 g
śmietany 18%200 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaośliwkicukier puder do posypania
Masło utrzeć z
cukrem aż będzie białe i puszyste. Dodawać po jednym
jajku i cały czas ucierać.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao wymieszać. Do masy
maślanej dodawać na przemian
mąkę i
śmietanę zaczynając i kończąc na
mące. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem formy o wymiarach 24/32 cm. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć przepołowione
śliwki środkiem do góey. Wcisnąć je delikatnie w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)