ßßß

Te osoby, które śledzą mojego facebook’a wiedzą, że po raz kolejny podjęłam wyzwanie gotowania razem z Lidlem. Po dłuższej przerwie postanowiłam znowu wrócić na swego rodzaju odpowiednie tory. Na pierwszy ogień przygotowałam pieczony schab z sałatką z grillowanych warzyw.
Wygląd od oryginału prezentowanego przez Lidl różni się kilkoma szczegółami. Jednak myślę, że w obu przypadkach danie to wygląda bardzo apetycznie. W rzeczywistości jest naprawdę bardzo smaczne. Sałatka jest naprawdę bardzo fajna. Spokojnie będzie nadawała się również do innych dań. Warto więc ten przepis sobie zapisać.Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że danie podobne było prezentowane już wcześniej. Ja również miałam dla Was okazję je testować na własnym podniebieniu. Był to przepis Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków .
Oba przepisy są godne polecenia. Jednak wybierając postawiłabym jednak na płatki owsiane i sałatkę z ziemniaków. Po prostu takiej sałatki nic nie przebije. Najlepsza jaką jadłam w życiu.Składniki:ok. 1 kg schabu w plastrach300 g zielonych oliwek, pokrojonych na pół w poprzek5 ząbków czosnku2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki2 bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (do 1 cm szerokości)400 g sera typu feta200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki20 g świeżej mięty2 cebule dymki70-100 ml oliwy150 g płatków kukurydzianych2 jaja50 g mąki1 cytryna (sok)biały pieprzsólCzas przygotowania: 40 minut3 ząbki czosnku siekamy drobno. Pokrojony bakłażan solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml). Plastry bakłażana smażymy na patelni grillowej. Pokrojone w ćwiartki papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ml) i posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem. Paprykę kroimy w mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż). Ugrillowanego z obu stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry. Cebule dymki (białą część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do cebuli. Szczypior dymek kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Przekładamy do miski. Paprykę grillujemy z obu stron. Zgrillowane warzywa kroimy: bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy). Paprykę kroimy w nieregularne kawałki na skos. Dodajemy do miski razem z pokrojoną dymką i pokrojonymi oliwkami. Ser kruszymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku). Delikatnie mieszamy.Kilka listków mięty kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior. Delikatnie mieszamy.Plastry schabu delikatnie rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem. Jajo roztrzepujemy. Rozkruszamy płatki kukurydziane. Mięso panierujemy w mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 20-30 ml) i smażymy schab na patelni. Usmażone kotlety schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.Na talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso. Dekorujemy miętą.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl