Wykonanie
Te osoby, które
śledzą mojego facebook’a wiedzą, że po raz kolejny podjęłam wyzwanie gotowania razem z Lidlem. Po dłuższej przerwie postanowiłam znowu wrócić na swego rodzaju odpowiednie tory. Na pierwszy ogień przygotowałam pieczony
schab z
sałatką z grillowanych warzyw.
Wygląd od oryginału prezentowanego przez Lidl różni się kilkoma szczegółami. Jednak myślę, że w obu przypadkach danie to wygląda bardzo apetycznie. W rzeczywistości jest naprawdę bardzo smaczne.
Sałatka jest naprawdę bardzo fajna. Spokojnie będzie nadawała się również do innych dań. Warto więc ten przepis sobie zapisać.Nie
mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że danie podobne było prezentowane już wcześniej. Ja również miałam dla Was okazję je testować na własnym podniebieniu. Był to przepis Sznycel w panierce owsianej z
sałatką z
ziemniaków .
Oba przepisy są godne polecenia. Jednak wybierając postawiłabym jednak na
płatki owsiane i
sałatkę z
ziemniaków. Po prostu takiej sałatki nic nie przebije. Najlepsza jaką
jadłam w życiu.Składniki:ok. 1 kg
schabu w plastrach300 g zielonych
oliwek, pokrojonych na pół w poprzek5 ząbków
czosnku2
czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki2
bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (do 1 cm szerokości)400 g
sera typu
feta200 g
pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki20 g świeżej
mięty2
cebule dymki70-100 ml
oliwy150 g
płatków kukurydzianych2
jaja50 g
mąki1
cytryna (sok)
biały pieprzsólCzas przygotowania: 40 minut3 ząbki
czosnku siekamy drobno. Pokrojony
bakłażan solimy,
pieprzymy, posypujemy posiekanym
czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy
oliwą z oliwek (30 ml). Plastry
bakłażana smażymy na patelni grillowej. Pokrojone w ćwiartki
papryki posypujemy
solą i
pieprzem, polewamy
oliwą z oliwek (ok. 20 ml) i posypujemy pozostałym posiekanym
czosnkiem.
Paprykę kroimy w mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż). Ugrillowanego z obu stron
bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry.
Cebule dymki (białą część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki. 2 ząbki
czosnku kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do
cebuli.
Szczypior dymek kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Przekładamy do miski.
Paprykę grillujemy z obu stron. Zgrillowane warzywa kroimy:
bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy).
Paprykę kroimy w nieregularne kawałki na skos. Dodajemy do miski razem z pokrojoną
dymką i pokrojonymi
oliwkami.
Ser kruszymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy mielonym
białym pieprzem,
oliwą (10 ml) i
sokiem z cytryny (do smaku). Delikatnie mieszamy.Kilka listków
mięty kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony
szczypior. Delikatnie mieszamy.Plastry
schabu delikatnie rozbijamy pod folią, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Jajo roztrzepujemy. Rozkruszamy
płatki kukurydziane.
Mięso panierujemy w
mące i
jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek (ok. 20-30 ml) i smażymy
schab na patelni. Usmażone kotlety
schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.Na talerz wykładamy
sałatkę, obok sałatki kładziemy
mięso. Dekorujemy
miętą.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl