Wykonanie
Schab pieczony w płatkach kukurydzianych to szybki pomysł na obiad,do tego przygotowałam lekką
sałatkę z grillowanych warzyw i
sałaty lodowej.
SKŁADNIKI :6 kotletów ze
schabu1 szklanka
płatków kukurydzianych1/2 szklanki
bułki tartej1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajkasól,
przyprawa do mięsa wieprzowegoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :Kotlety ubijamy, przyprawiamy.
Jajka roztrzepujemy,
mięso panierujemy w
mące,
jajku a na koniec w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Delikatnie je przekręcamy aby nie odpadła panierka.Upieczone
mięso przekładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia tłuszczu.
SAŁATKA Z GRILLOWANYCH WARZYW:1 główka
sałaty lodowej1
bakłażan1 mała
cukinia1
czerwona papryka2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku100 g
sera typu
fetasól,
cukier, szok z
cytrynyBakłażana,
cukinię i
paprykę kroimy w plastry, przekładamy do miski, solimy dodajemy zmiażdżony
czosnek i polewamy
oliwą, mieszamy. Pieczemy warzywa na grillu z obu stron (można upiec na patelni teflonowej lekko polewając ją
oliwą). Z
papryki zdejmujemy skórkę,
cukinię,
bakłażana i
paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę lodową kroimy w dużą kostkę, przekładamy ją do miski, dodajemy grillowane warzywa. Przyprawiamy
sałatkę solą,
cukrem,
sokiem z cytryny, posypujemy
serem feta i delikatnie mieszamy.Na talerz wykładamy
sałatkę, obok sałatki kładziemy
mięso. Dekorujemy
natką pietruszki.Smacznego:)