Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam.Składniki:3 kotlety schabu bez kości1 jajko2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej3 łyżki płatków kukurydzianych1 łyżka sera tylu parmezan drobno startegosól i pieprzząbek czosnkusok z jednej dużej pomarańczyolej do smażeniaSposób przygotowania:Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę, lekko rozgniecione płatki i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potemjajku i panierce z serem i płatkami. Rozgrzać patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po upieczeniu.Idealnym dodatkiem do takiego kotleta będzie puree z ziemniaków, marchewka z groszkiem i sałata z winegretem. Smacznego.