ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy inaczej

Kotlet schabowy inaczej

nazwa

Wykonanie

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam.
Składniki:
3 kotlety schabu bez kości
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków kukurydzianych
1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego
sól i pieprz
ząbek czosnku
sok z jednej dużej pomarańczy
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę, lekko rozgniecione płatki i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem jajku i panierce z serem i płatkami. Rozgrzać patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu po około 4-5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po upieczeniu.
Idealnym dodatkiem do takiego kotleta będzie puree z ziemniaków, marchewka z groszkiem i sałata z winegretem. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/kotlet-schabowy-inaczej.html