Tej sałatki nie trzeba przedstawiać, jest bardzo popularna, bo smakuje naprawdę wspaniale.Sałatka grecka cieszy oko ilością barw na talerzu. Idealna na duże przyjęcie jak i na skromną kolację. Podana z sosem pełnym ziół, przypadnie do gustu każdemu, kto lubi świeże warzywa.Składniki:2 garście mieszanki sałat lub pokruszonych liści sałaty lodowej2 pomidory1/3 zielonego ogórka1/2 cebuli1/2 czerwonej paprykigarść oliwekser grecki (typu feta)sos:3 łyżki soku z cytryny1/3 łyżeczki suszonego czosnku lub pół zabka świeżego (drobno posiekanego)1/2 łyżeczki oregano (suszonego lub świeżego)2 dymki (biała część)1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej1/2 łyżeczki natki pietruszki (świeżej lub suszonej)1/2 łyżeczki brązowego cukruszczypta soli*pieprz białyszczypta mielonej kolendry1/3 szklanki oliwyWarzywa umyć i pokroić. Ułożyć na sałacie, obsypać serem pokrojonym w kostkę a na wierzchu ułożyć oliwki.Sok z cytryny wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać zioła i przyprawy. Wymieszać i całość uzupełnić oliwą. Mieszać do połączenia się składników.Przygotowanym sosem polać sałatkę.Smacznego :)*soli nie może być za dużo, ponieważ ser do sałatki jest już słony