Wykonanie
Wczoraj Pela pisała o swoim gotowaniu bigosu, ja moim przepisem postanowiłam sie podzielić dzisiaj, na zakończenie tygodnia gotowania po Polsku pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl.Dla mnie gotowanie bigosu to rytuał. Robię go w specjalnym dużym garnku,na zapas i wekuję w słoikach. Przeważnie robię go jakiś czas przed świętami, żeby
potem mieć czas na inne prace. Jest to akcja prowadzona kilka
razy do roku, nie tylko na święta, bo lubię miec bigos w zapasie – dla niespodziewanych gości lub , gdy nie ma czasu ugotować coś na obiad.Latem gotuję bigos „letni”, tylko ze
słodkiej kapusty, z przetartymi
pomidorami i bez wędzonki, lżejszy. Ostatni gotowałam tydzien przed 1 listopada.Gdy wiem, że
będę gotowała bigos, to jakiś czas przedtem wrzucam do zamrażalnika to, co się może przydać – a to
mięso z kością od
karkówki, a to kawałek
żeberek, a to końcówki rozmaitych
kiełbas. Specjalnie do bigosu kupuje
wędzony boczek i …ogonek wieprzowy, bo on
daje bigosowi specyficzny smak. Bigos gotuję według przepisu mojej Mamy, od siebie dodałam tylko
czerwone wino na końcu.Przejdżmy do przepisu:2, 5 kg
kapusty kiszonejśrednia główka
kapusty białejduży słoiczek
koncentratu pomidorowegogarść
suszonych grzybówkilka suszonych
śliwekok. 3/4 kg
mięsa z kością30 dkg
boczku wędzonego30 dkg różnych
kiełbas ( w tym wędzonych)2
marchewki,
pietruszka, kawałek
selera,
cebulaliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnach,
jałowiecpieprz mielony,
papryka mielona słodka,
imbir,
gałka muszkatołowamała szklanka
czerwonego wina