ßßß Cookit - przepis na Bigos jak u Mamy - Grażyna gotuje

Bigos jak u Mamy - Grażyna gotuje

nazwa

Wykonanie

Wczoraj Pela pisała o swoim gotowaniu bigosu, ja moim przepisem postanowiłam sie podzielić dzisiaj, na zakończenie tygodnia gotowania po Polsku pod patronatem serwisu z Pierwszego Tłoczenia.pl.
Dla mnie gotowanie bigosu to rytuał. Robię go w specjalnym dużym garnku,na zapas i wekuję w słoikach. Przeważnie robię go jakiś czas przed świętami, żeby potem mieć czas na inne prace. Jest to akcja prowadzona kilka razy do roku, nie tylko na święta, bo lubię miec bigos w zapasie – dla niespodziewanych gości lub , gdy nie ma czasu ugotować coś na obiad.Latem gotuję bigos „letni”, tylko ze słodkiej kapusty, z przetartymi pomidorami i bez wędzonki, lżejszy. Ostatni gotowałam tydzien przed 1 listopada.
Gdy wiem, że będę gotowała bigos, to jakiś czas przedtem wrzucam do zamrażalnika to, co się może przydać – a to mięso z kością od karkówki, a to kawałek żeberek, a to końcówki rozmaitych kiełbas. Specjalnie do bigosu kupuje wędzony boczek i …ogonek wieprzowy, bo on daje bigosowi specyficzny smak. Bigos gotuję według przepisu mojej Mamy, od siebie dodałam tylko czerwone wino na końcu.
Przejdżmy do przepisu:
2, 5 kg kapusty kiszonej
średnia główka kapusty białej
duży słoiczek koncentratu pomidorowego
garść suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
ok. 3/4 kg mięsa z kością
30 dkg boczku wędzonego
30 dkg różnych kiełbas ( w tym wędzonych)
2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, jałowiec
pieprz mielony, papryka mielona słodka, imbir, gałka muszkatołowa
mała szklanka czerwonego wina
Źródło:http://grazynagotuje.pl/bigos-jak-u-mamy