Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 210 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta kiszona 1,5 kilogramów
kapusta biała 0,5 sztuk
mięso wieprzowe 500 gramów
kiełbasa 500 gramów
olej według uznania
cebula 2 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
grzyby suszone 100 gramów
śliwki wędzone 100 gramów
ziele angielskie według uznania
jalowiec według uznania
wino wytrawne czewone 0,5 szklanek
papryka mielona według uznania
rozmaryn według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby namoczyć.
Kapustę swieżą poszatkować, a koszoną odcisnąć, włożyć do rondla ze
śliwkami i przyprawami. Dodać
grzyby z
wodą, w której się moczyły i dusić na wolnym ogniu 60 minut. Umyte, osuszone
mięso pokroić, a oczyszczoną
cebulę posiekać. Przesmażyć na
oleju i dodać do
kapusty. Dusić, aż
mięso będzie miękkie. Dodać pokrojona
kiełbasę i
wino. Dusić jeszcze 15 minut. Odstawić. Bigos będzie lepszy, jeśli przez 2-3 kolejne dni będzie się go dusić po 15 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: