Wykonanie
No i znowu czas na zupę. U mnie dzisiaj zupa koperkowa z pulpetami … czy klopsikami… sama już nie wiem jaka to właściwie różnica
między pulpetami a klopsikami. Wydaje mi się jednak, że pulpety gotuje się, a klopsiki smaży. Pomóżcie!Fakt jest jednak, że ugotowałam
koperkową, co do której smaku nie mam wątpliwości. Pyszna, prosta zupa z ulubionymi warzywami i
mięsną wkładką, no bo u mnie w domu to sami mięsożercy!Pulpety zrobiłam z gotowanego i zmielonego
mięsa z kurczaka i połączyłam z zielony
groszkiem. To jeden z interesujących pomysłów na wykorzystanie gotowanego
mięsa. Można też i tradycyjnie… obrać mięcho ze skóry, kości i wrzucić do zupy.
Zupa koperkowa z pulpetamiSkładniki: na 5 porcji1 ½ l
bulionu z kurczaka½ l wrzącej
wody4
ziemniaki2
marchewki1
korzeń pietruszki4
dymki1 duży ząbek
czosnkuduży pęczek
kopru drobno posiekany, u mnie 50 gram
300 ml
śmietany1 łyżka
mąkiszczypta
curry w proszku
sól i
pieprz do smakuPulpety z
kurczaka300 g ugotowanego
mięsa z kurczaka bez kości100 g mrożonego
groszku1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
białkasól i
pieprz do smakuWykonanie:Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do
bulionu wraz z posiekanym
koprem,
curry i ugotuj do miękkości.Zrób pulpety. Zmiel
mięso, zblanszuj
groszek i zrób farsz, dodając
białko,
sól i
pieprz. Formuj małe kulki – pulpety i wrzuć do gotującej się zupy.Rozrób
śmietanę z
mąką i zaciągnij zupę. Gotuj przez 3 minuty.Polecam zupy na wszystkie okazje, ale nie ma to jak pyszna rozgrzewająca zupa chłodną
porą. Masz swoją ulubioną zupę podziel się z nami tutaj .Polecane przepisyCzas na jesienne zupy i przepis miesiącaZupa
krem z zielonego groszkuJesienna zupa z
brukselki i
białej kapustyZupa meksykańska z quinoaZupa z dyni