Wykonanie
Często zostaje nam
kurczak pieczony, korpus i trochę
mięsa. Kiedyś przeglądając stare przepisy angielskie trafiłam na zupę
kurczakową, która nie miała nic wspólnego z naszym rosołem.Postanowiłam stworzyć własną.
Skład:-korpus i
mięso kurczaka pieczonego z
tymiankiem i
czosnkiem lub każdego innego,-1
marchewka,-1/2 szklanki
groszku,-1 ząbek
czosnku,-
pietruszka( korzeń i
natka),-4
ziemniaki średniej wielkości,-
tymianek,-2 łyżki kwaśnej
śmietany,-
sól,
pieprz do smaku,-około 1,5 litra dobrej
wody,Przygotowanie:Korpus i rozdrobnione
mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i
pieprzu przez 15 minut.Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa.Gotujemy aż zmiękną.Doprawiamy do smaku
tymiankiem,
solą,
pieprzem, dodajemy roztarty
czosnek.Odlewamy 2 nabierki zupy do miseczki i mieszamy ze
śmietaną.Wlewamy powoli do garnka z zupą.Zagotowujemy.Gotową zupę podajemy ze świeżą
natką pietruszki.