ßßß
Skład:-korpus i mięso kurczaka pieczonego z tymiankiem i czosnkiem lub każdego innego,-1 marchewka,-1/2 szklanki groszku,-1 ząbek czosnku,-pietruszka( korzeń i natka),-4 ziemniaki średniej wielkości,-tymianek,-2 łyżki kwaśnej śmietany,-sól, pieprz do smaku,-około 1,5 litra dobrej wody,Przygotowanie:Korpus i rozdrobnione mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu przez 15 minut.Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa.Gotujemy aż zmiękną.Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem, dodajemy roztarty czosnek.Odlewamy 2 nabierki zupy do miseczki i mieszamy ze śmietaną.Wlewamy powoli do garnka z zupą.Zagotowujemy.Gotową zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki.