Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na moją ulubioną zupę. Koperkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest lekka, delikatnie kremowa i w smaku bardzo łagodna. Najlepszą przygotowuje bezkonkurencyjnie moja babcia. I choć wszystko robię zgodnie z jej instrukcją, to mojej koperkowej jednak czegoś brakuje. No ale tak to już jest... babcinej kuchni nie da się podrobić. Mam tylko nadzieję, że za 50 lat moje wnuki stwierdzą to samo na temat zup przygotowywanych przeze mnie ;).
Składniki:700 ml aromatycznego
bulionu warzywnego lub drobiowego1 duża
marchewka3
ziemniaki2 pęczki
koperku100 g
śmietany1 łyżka stołowa
mąki1 ząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:Do średniej wielkości garnka wkładamy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
marchew startą na tarce o dużych oczkach. Całość zalewamy
bulionem i grzejemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Śmietanę łączymy z
mąką oraz kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszaninę dolewamy do garnka z pozostałą częścią zupy. Mieszamy i wyłączamy płomień. Na koniec dodajemy posiekany
koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, a także
sól i
pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby smaki się przegryzły. Zupę podajemy samodzielnie lub z grzankami.Smacznego!