Wykonanie
Banalnie prosty a zarazem smaczny. Pasuje np. jako dodatek do smażonej
ryby.
Składniki:łyżka
masłapęczek
koperku,szklanka
bulionu warzywnego,łyżka
śmietany,
mąka (2-3 płaskie łyżki),
sól,
pieprz do smaku,
Koperek opłucz, osusz a następnie drobno posiekaj.Do rondelka wrzuć
masło i rozpuść je na wolnym ogniu, wsyp
mąkę i zrób „białą zasmażkę” -dokładnie rozetrzyj rózgą składniki, tak aby usunąć ewentualne grudki, nie przesmażaj zasmażki.Do gotowej zasmażki wlej przestudzony
bulion. Doprowadź do wrzenia, często mieszając. Jeżeli
sos jest za gęsty dolej zimnej
wody.Dodaj
koperek i przez chwilę gotuj.Po zdjęciu z ognia dopraw
solą,
pieprzem, oraz
śmietaną.Smacznego :)