Wykonanie
Wiosna, wiosna niebawem, słońce i w ogóle jakoś tak fajnie jest...Zapachniało mi
koperkiem, więc postanowiłam zrobić zupę
koperkową. Bez
mięsa, taką lajtową z tortellini z
grzybami jako dodatkiem.Przygotowanie: około 60 minutKoszt: około 15 zł - w zależności co masz w lodówceSkładniki:2 pęczki
koperkułyżka
masłaśmietana 18% jakieś 5 łyżektortellini z
grzybamisól,
pieprz1/2 l
bulionu warzywnegołyżka
mąki - pełnoziarnistą dałam
Koperek siekam na drobno - kilka gałązek zostawiam na ozdobę. Wrzucam do garnka, w którym zdążyłam roztopić
masło, mieszam wszystko chwilę smażąc. Zdejmuję garnek z płyty po czym wlewam wcześniej przygotowany
bulion warzywny, raz jeszcze mieszam i gotuję wszystko razem. W tym czasie mieszam
śmietanę z łyżką
mąki do jednolitej papy, hartuję kilkoma łyżkami
wywaru, mieszam. Wlewam do garnka i nadal gotuję ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem,
magi...jak kto woli;)W
między czasie gotuję tortellini na al dente. Do miseczki wlewam zupę, dodaję tortellini. Podaję z
chlebem.Gotowe;))Smacznego;))