Wykonanie

Na straganach pojawiły się
kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli
kurki w sosie
śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie.
Kurki podaję z młodymi
ziemniakami gotowymi na parze, albo z
makaronem.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:

Proporcje na 2 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki:300 g
kurek200 g gęstej
śmietany 18%2
cebule2 łyżki
masłaposiekany
kopereksólświeżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe
grzyby kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy na nim
cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do
cebuli dorzucamy
kurki i przez chwile je przesmażamy.Do garnka wkładamy
śmietanę, dodajemy
grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby
śmietana się nie zważyła.
Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy posiekany
koperek i mieszamy.