ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie sosu koperkowego na ciepło

Przygotowanie sosu koperkowego na ciepło

nazwa

Wykonanie

Delikatny, aromatyczny król zielonych przypraw - koperek. Zastosowań w kuchni ma tyle, ile miliony ludzi na świecie, codziennie są w stanie stworzyć i to bez namysłu, z jego udziałem bardzo smaczne dania.
Składniki:
Pęczek świeżego koperku
0 , 5 litra rosołu warzywnego
łyżka spora masła lub 2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki (sos gęstnieje po ugotowaniu, z minut na minutę)
1 łyżka śmietany
szczypta kurkumy
sól i pieprz
W rondlu, w którym wczesniej podsmażałam cebulkę i czosnek do zupy z resztkami tych warzyw (poszłam troche na łatwiznę, ale mozna od podstaw podsmażyć posiekaną małą cebulkę, dodać rozdrobniony ząbek czosnku), wlewam 2-3 łyżki oleju, dodaję mąkę i mieszam ją do połączenia z tłuszczem (można zrobić to na klarowanym maśle, albo na oleju a smak masła przemycić w śmietanie). Dolewam porcjami bulion i rozprowadzam (na początku są grudki, ale bez obawy, wszystkie znikną). W kubku rozrabiam śmietanę z częścią sosu (klasyka hartowania śmietany, dzięki temu, nie waży się w sosie, czy zupie). Dodaję pod koniec koperek, śmietanę, kurkumę (świetny dodatek, nie tylko dodający koloru, lecz także, regulujący przemianę materii) i pozostałe przyprawy. Smak sosu podkręcam czasami kilkoma kroplami octu balsamicznego i sosu sojowego. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast zestawiam z palnika - szkoda witamin i intensywnej zieleni kopru. Sos po kilku minutach nabiera o wiele intensywniejszego koloru, niż pokazują to zdjęcia. Przepis można prześledzić na filmie . Sorry, że film trochę hałaśliwy, ale sosik naprawdę niezły - dopiero się uczę robić filmy. Polewam takim sosem rybę, ziemniaczki, kalafior a ostatnio uatrakcyjniłam nim przepyszne gołąbki z indyka.
Polecam także doskonały i szybki sos koperkowy light na zimno
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/sos-koperkowy-na-ciepo-w-kilka-minut.html