Wykonanie
Delikatny, aromatyczny król zielonych przypraw -
koperek. Zastosowań w kuchni ma tyle, ile miliony ludzi na świecie, codziennie są w stanie stworzyć i to bez namysłu, z jego udziałem bardzo smaczne dania.Składniki:Pęczek świeżego
koperku0 , 5 litra rosołu warzywnegołyżka spora
masła lub 2-3 łyżki
oleju1 łyżka
mąki (sos gęstnieje po ugotowaniu, z minut na minutę)1 łyżka
śmietanyszczypta
kurkumysól i
pieprzW rondlu, w którym wczesniej podsmażałam
cebulkę i
czosnek do zupy z resztkami tych warzyw (poszłam troche na łatwiznę, ale mozna od podstaw podsmażyć posiekaną małą
cebulkę, dodać rozdrobniony ząbek
czosnku), wlewam 2-3 łyżki
oleju, dodaję
mąkę i mieszam ją do połączenia z tłuszczem (można zrobić to na klarowanym
maśle, albo na
oleju a smak
masła przemycić w
śmietanie). Dolewam porcjami
bulion i rozprowadzam (na początku są grudki, ale bez obawy, wszystkie znikną). W kubku rozrabiam
śmietanę z częścią sosu (klasyka hartowania
śmietany, dzięki temu, nie waży się w sosie, czy zupie). Dodaję pod koniec
koperek,
śmietanę,
kurkumę (świetny dodatek, nie tylko dodający koloru, lecz także, regulujący przemianę materii) i pozostałe
przyprawy. Smak sosu podkręcam czasami kilkoma kroplami
octu balsamicznego i
sosu sojowego. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast zestawiam z palnika - szkoda witamin i intensywnej
zieleni kopru. Sos po kilku minutach nabiera o wiele intensywniejszego koloru, niż pokazują to zdjęcia. Przepis można prześledzić na filmie . Sorry, że film trochę hałaśliwy, ale sosik naprawdę niezły - dopiero się uczę robić filmy. Polewam takim sosem
rybę, ziemniaczki,
kalafior a ostatnio uatrakcyjniłam nim przepyszne gołąbki z
indyka.Polecam także doskonały i szybki sos
koperkowy light na zimno