wtorek, 12 Październik 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz » Składniki: 3-4 filety z dorsza (może być też np. mintaj) sok z połówki cytryny 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki pół szklanki bulionu 4 łyżki śmietany koperek sól pieprz Sos: masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy mąkę i przez kilka sekund podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion. Cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, koperek siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Filety kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Sos rozsmarowujemy na rybie i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach. Podajemy gorącą z dodatkiem np. pieczywa. Smacznego