ßßß Cookit - przepis na Dorsz w sosie

Dorsz w sosie

nazwa

Wykonanie

wtorek, 12 Październik 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Składniki:
3-4 filety z dorsza (może być też np. mintaj)
sok z połówki cytryny
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół szklanki bulionu
4 łyżki śmietany
koperek
sól
pieprz
Sos: masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy mąkę i przez kilka sekund podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion. Cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, koperek siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Filety kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.
Sos rozsmarowujemy na rybie i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.
Podajemy gorącą z dodatkiem np. pieczywa.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ryby/dorsz-w-sosie