wtorek, 12 Październik 2010, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Składniki:3-4 filety z dorsza (może być też np. mintaj)sok z połówki cytryny1 cebula2 łyżki masła2 łyżki oleju1 łyżka mąkipół szklanki bulionu4 łyżki śmietanykopereksólpieprzSos: masło rozpuszczamy w rondlu, wsypujemy mąkę i przez kilka sekund podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion. Cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki, koperek siekamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Filety kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem.Sos rozsmarowujemy na rybie i zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.Podajemy gorącą z dodatkiem np. pieczywa.Smacznego