Wykonanie
Kontynuując niejako wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;)
Składnikiilość porcji: 61 kg
schabu bez kości
sól i
pieprzsok z 1
cytryny3 łyżki suszonej
bazyliiczosnekcebula500 ml
bulionupo 3 gałązki
natki,
koperku,
bazylii5 łyżek bardzo gęstej
śmietanypo 3 dag
mąki i
masłaMięso opłukać i osuszyć. Natrzeć
sokiem z cytryny,
pieprzem,
solą, wyciśniętym
czosnkiem i suszoną
bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny.Przygotować sos:
cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z
zieleniną i
śmietaną. Na patelni rozgrzać
masło, oprószyć
mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać
bulionem i
ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami
cytryny.