ßßß Cookit - przepis na Schab w wiosennym sosie

Schab w wiosennym sosie

nazwa

Wykonanie

Kontynuując niejako wczorajszy wpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;)
Składniki
ilość porcji: 6
1 kg schabu bez kości
sól i pieprz
sok z 1 cytryny
3 łyżki suszonej bazylii
czosnek
cebula
500 ml bulionu
po 3 gałązki natki, koperku, bazylii
5 łyżek bardzo gęstej śmietany
po 3 dag mąki i masła
Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny,pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny.
Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/03/c-schab-w-wiosennym-sosie.html