ßßß
Składnikiilość porcji: 61 kg schabu bez kościsól i pieprzsok z 1 cytryny3 łyżki suszonej bazyliiczosnekcebula500 ml bulionupo 3 gałązki natki, koperku, bazylii5 łyżek bardzo gęstej śmietanypo 3 dag mąki i masłaMięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny,pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny.Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny.