ßßß
 
            
         Wytrawna tarta z batatow to klasyczny amerykanski przysmak. Wreszcie i ja moglam sie nim podelektowac , bo wlasnie taka tarte upieklam. Moje dodatki do tarty moglyby zaskoczyc nie jednego Amerkanina, bo udekorowalam ja jarmuzem i lesnymi grzybami. Bataty uwielbiam. Sa bardzo zdrowe i oznaczaja sie niskim indeksem glykemicznym.
Wytrawna tarta z batatow to klasyczny amerykanski przysmak. Wreszcie i ja moglam sie nim podelektowac , bo wlasnie taka tarte upieklam. Moje dodatki do tarty moglyby zaskoczyc nie jednego Amerkanina, bo udekorowalam ja jarmuzem i lesnymi grzybami. Bataty uwielbiam. Sa bardzo zdrowe i oznaczaja sie niskim indeksem glykemicznym. Bylam bardzo zadowolona ze spodu do tarty, ktory zrobilam z maki orkiszowej i maki z ciecierzycy. Spod wyszedl kruchy i smakowal prawie jak ciastka digestive.Przepis wytrawna tarta z batatow, jarmuzu i grzybowSkladniki: na foremke z ruchomym dnem o srednicy 26cmSpod do tarty100 g miekkiego masla1 dl maki z ciecierzycy (cieciorki), mozna zastapic maka orkiszowa1 dl maki orkiszowej pelnoziarnistej1½ dl maki orkiszowej½ lyzeczki soli1 lyzka zimnej wodyNadzienie do tarty800 g obranych i ugotowanych batatow1 cebula + 1 lyzka do rzybow2 zabki czosnku + 1 zabek do grzybow1 lyzka posiekanego swiezego tymianku1 czerwone chili1 dl startego parmezanu1 dl startego cheddara2 duze jaja200 g lesnych grzybowkisc jarmuzusol i pieprz do smakuWykonanie:Z masla, maki i wody zagniec lekkie ciasto. Owin w folie i wluz do lodowki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie wyloz ciastem foremke i przykryj brzegi paskami folii aluminiowej lekko dociskajac. W ten sposob brzegi sie nie obsuna podczas pieczenia. Nakluj spod wiedelcem i podpiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Posiekana cebule, chili i czosnek podsmaz w odrobinie oliwki. Dodaj do batatow i zmiksuj. Dodaj jajka, tymianek, utarte sery i wymieszaj.Napelnij nadzieniem spod tarty i piecz w piekarniku na dolnym poziomie na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.W tym czasie pokroj grzyby i podsmaz wraz z cebulka i czosnkiem na oliwie. Zerwij liscie jarmuza, uzyj tylko miekkie czesci, poszatkuj lekko i wrzuc do grzybow. Podpraw sola i pieprzem. Smaz przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.Na lekko ostudzona tarte wyloz grzyby i jarmuz.
Bylam bardzo zadowolona ze spodu do tarty, ktory zrobilam z maki orkiszowej i maki z ciecierzycy. Spod wyszedl kruchy i smakowal prawie jak ciastka digestive.Przepis wytrawna tarta z batatow, jarmuzu i grzybowSkladniki: na foremke z ruchomym dnem o srednicy 26cmSpod do tarty100 g miekkiego masla1 dl maki z ciecierzycy (cieciorki), mozna zastapic maka orkiszowa1 dl maki orkiszowej pelnoziarnistej1½ dl maki orkiszowej½ lyzeczki soli1 lyzka zimnej wodyNadzienie do tarty800 g obranych i ugotowanych batatow1 cebula + 1 lyzka do rzybow2 zabki czosnku + 1 zabek do grzybow1 lyzka posiekanego swiezego tymianku1 czerwone chili1 dl startego parmezanu1 dl startego cheddara2 duze jaja200 g lesnych grzybowkisc jarmuzusol i pieprz do smakuWykonanie:Z masla, maki i wody zagniec lekkie ciasto. Owin w folie i wluz do lodowki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie wyloz ciastem foremke i przykryj brzegi paskami folii aluminiowej lekko dociskajac. W ten sposob brzegi sie nie obsuna podczas pieczenia. Nakluj spod wiedelcem i podpiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Posiekana cebule, chili i czosnek podsmaz w odrobinie oliwki. Dodaj do batatow i zmiksuj. Dodaj jajka, tymianek, utarte sery i wymieszaj.Napelnij nadzieniem spod tarty i piecz w piekarniku na dolnym poziomie na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.W tym czasie pokroj grzyby i podsmaz wraz z cebulka i czosnkiem na oliwie. Zerwij liscie jarmuza, uzyj tylko miekkie czesci, poszatkuj lekko i wrzuc do grzybow. Podpraw sola i pieprzem. Smaz przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.Na lekko ostudzona tarte wyloz grzyby i jarmuz. Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymZielona tarta z indykiem i pestoTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiTarta z anchois i młodymi ziemniakami
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowymZielona tarta z indykiem i pestoTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiTarta z anchois i młodymi ziemniakami