Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na wytrawne placki z dyni. Możecie je przygotować gdy kolejnego dnia nie macie czasu na gotowanie lub spędzicie długie godziny poza domem. Placki doskonale smakują na zimno oraz na ciepło, dlatego wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. :)
Składniki:500 g dyni200 g
ziemniaków1 mała
zielona papryka1
cebula5 łyżek startego
parmezanu2
jajka2 ząbki
czosnku4-5 łyżek stołowych dowolnej
mąki (pszennej, ryżowej, z
ciecierzycy)
sól,
pieprz,
chilli, kumin (do smaku, wedle uznania)
oliwa do smażeniado podania:
jogurt grecki 150 g2 ząbki
czosnkugarść posiekanego
szczypiorkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w półksiężyce. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie trzemy również
paprykę,
cebulę oraz obrane i umyte
ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo
wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy
parmezan,
jajka,
mąkę przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze
mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie
jogurtu greckiego, rozgniecionego
czosnku oraz
szczypiorku. Smacznego!