ßßß Cookit - przepis na Placki warzywne

Placki warzywne

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na placki warzywne. Ich głównym składnikiem jest cukinia oraz ziemniaki. Na blogu prezentowałam już bardzo podobne wytrawne placki z dynią . Obie wersje bardzo mi smakują i często je przygotowuję, ponieważ są doskonałe jako zimna lub ciepła przekąska. Wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Chociaż takie prosto z patelni znikają najprędzej... ;) Szczególnie dobrze komponują się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
Składniki:
800 g cukinii
600 g ziemniaków
2 papryki (czerwona i zielona)
1 i ½ cebuli
5 łyżek startego parmezanu
3 jajka
4 ząbki czosnku
10 łyżek stołowych dowolnej mąki (pszennej, ryżowej, z ciecierzycy)
sól, pieprz, chilli, kumin (wedle uznania)
oliwa do smażenia
do podania:
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie trzemy również cebule, pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz obrane i umyte ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy parmezan, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie jogurtu greckiego, rozgniecionego czosnku oraz koperku.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/02/placki-warzywne.html