Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na placki warzywne. Ich głównym składnikiem jest
cukinia oraz
ziemniaki. Na blogu prezentowałam już bardzo podobne wytrawne placki z
dynią . Obie wersje bardzo mi smakują i często je przygotowuję, ponieważ są doskonałe jako zimna lub ciepła przekąska. Wystarczy przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Chociaż takie prosto z patelni znikają najprędzej... ;) Szczególnie dobrze komponują się z
sosem czosnkowym na bazie
jogurtu greckiego.
Składniki:800 g
cukinii600 g
ziemniaków2
papryki (czerwona i zielona)1 i ½
cebuli5 łyżek startego
parmezanu3
jajka4 ząbki
czosnku10 łyżek stołowych dowolnej
mąki (pszennej, ryżowej, z
ciecierzycy)
sól,
pieprz,
chilli, kumin (wedle uznania)
oliwa do smażeniado podania:150 g
jogurtu greckiego2 ząbki
czosnkukopereksól,
pieprzPrzygotowanie:
Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie trzemy również
cebule, pozbawione gniazd nasiennych
papryki oraz obrane i umyte
ziemniaki. Jeśli warzywa puszczą dużo
wody, odciskamy jej nadmiar. Dodajemy
parmezan,
jajka,
mąkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy.Całość dokładnie mieszamy. W efekcie powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt lejące, dodajemy jeszcze
mąki. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki podajemy z sosem na bazie
jogurtu greckiego, rozgniecionego
czosnku oraz
koperku.Smacznego!