ßßß
 
            
         Zdecydowane w smaku, lekko pikantne za sprawą chili.Kolor wyszedł średnio-zielony ale to przez to że ich nie smażyłamtylko upiekłam na blaszce wyłożonej papierem.Przepis poniżej, z moją lekką modyfikacją.inspiracja z przepisu wychodzi około 8-9 małych placuszków.250 g brokułów ugotowanych i posiekanych1 duże jajko XL65 g mąki150 g jogurtu naturalnego30 g startego parmezanu1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli, pieprzpłatki chiliszczypta proszku do pieczeniaolej do smażenia (ja dodałam 2 łyżki do ciasta)szczypta gałki muszkatołowej
Zdecydowane w smaku, lekko pikantne za sprawą chili.Kolor wyszedł średnio-zielony ale to przez to że ich nie smażyłamtylko upiekłam na blaszce wyłożonej papierem.Przepis poniżej, z moją lekką modyfikacją.inspiracja z przepisu wychodzi około 8-9 małych placuszków.250 g brokułów ugotowanych i posiekanych1 duże jajko XL65 g mąki150 g jogurtu naturalnego30 g startego parmezanu1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki soli, pieprzpłatki chiliszczypta proszku do pieczeniaolej do smażenia (ja dodałam 2 łyżki do ciasta)szczypta gałki muszkatołowej Brokuły podgotować tak, by były prawie miękkie, odcedzić i posiekać, jednak warto się postarać, by nie przypominały papki. Połączyłam żółtka z jogurtem, olejem, mąką, proszkiem i przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem ( dałam mały ząbek a i tak był wyczuwalny). Do tego rozgniecione brokuły.Ubić pianę z białek i na koniec delikatnie połączyć z masą.Blachę wyłożyć papierem i nakładać porcje placków.Wkładamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni z funkcją pieczenia od góry.Piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.Jeśli wolicie można je usmażyć, ja tego bardzo nie lubię i unikam:)Podawać od razu. Można podawać z sosem czosnkowym czy koperkowym.
Brokuły podgotować tak, by były prawie miękkie, odcedzić i posiekać, jednak warto się postarać, by nie przypominały papki. Połączyłam żółtka z jogurtem, olejem, mąką, proszkiem i przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem ( dałam mały ząbek a i tak był wyczuwalny). Do tego rozgniecione brokuły.Ubić pianę z białek i na koniec delikatnie połączyć z masą.Blachę wyłożyć papierem i nakładać porcje placków.Wkładamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni z funkcją pieczenia od góry.Piec ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu.Jeśli wolicie można je usmażyć, ja tego bardzo nie lubię i unikam:)Podawać od razu. Można podawać z sosem czosnkowym czy koperkowym. Tak wyglądały pod spodem..A tak w piecyku...
Tak wyglądały pod spodem..A tak w piecyku...