Wykonanie
Przypominam o przepisie miesiąca . W marcu gotujemy z
fasolą,
grochem,
soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. U mnie dzisiaj wraps z
zieloną soczewicą i nie tylko ! Zrobiłam dwa rodzaje dipów, które znakomicie pasują do
soczewicy, a wszystko zapakowałam w mięciutki płaski chlebek, którego tajemnicy pieczenia jeszcze nie posiadłam. To szwedzki
chleb zwany polarnym. Cienkie placki można zwijać w rulon. Bardzo fajny
chleb na zimne przekąski.

Dip z grillowanej
paprykiSkładniki:2 duże
czerwone papryki, ugrillowane, obrane ze skórki3 ząbki
czosnku4 łyżki zmielonych
migdałów3 łyżki grubo posiekanej
pietruszkisól i
pieprz do smaku
oliwa do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Pierwszy dip zrobiłam z grillowanej
czerwonej papryki. Bardzo lubię grillowaną
paprykę, a ten dip to po prostu marzenie.Zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Dopraw
solą i
pieprzem.Dip z
fetaSkładniki:300 g
feta2
dymki ze
szczypiorkiem1 czerwone
chili, oczyszczone z pestekgarść świeżej
bazylii2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oliwy
Idealny dip do grzanek, który znalazł zastosowanie również w dzisiejszym przepisie na wraps z
soczewicą. Podobnie jak wyżej zmiksuj wszystkie składniki. Żadna trudość, prawda!Składniki:4 płaskie
chlebki lub tortilla100 g
zielonej soczewicy, waga suchadip z grillowanej
paprykidip z
fetagarść
rucoliRozłóż placki
chleba i rozsmaruj oba dipy. Posyp
soczewicą, ułóż kilka liści
rukoli i
zwiń w rulon. Przekrój na pół. Zamiast
chleba polar można użyć tortille.Polecane przepisyWegańskie zielone burgeryGulasz z
soczewicy i przepis miesiąca
Sałatka zdrowa i energetycznaKotleciki z
zielonej soczewicy na ostro
Sałatka z pęczaku,
kalafiora i halloumi