Wykonanie

Na śniadanie prosta pasta z
soczewicy i pieczonej
papryki urozmaicona aromatem
czosnku,
chilli i kuminu. Nasiona strączkowe często stosuje się jako zamiennik
mięsa, ponieważ zawierają sporo
białka choć według naukowców brakuje im odpowiednich ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych do normalnego funkcjonowania organizmu. Dlatego w diecie roślinnej powinno się je podawać w towarzystwie produktów pełnoziarnistych, ot, choćby
pełnoziarnistego pieczywa.
Soczewica jest dostępna w wielu kolorach i bardzo popularna w kuchni południowoazjatyckiej. Zielone i brązowe odmiany są bogate w selen, żelazo, mangan, fosfor, cynk, witaminę B6 i kwas foliowy. Co to dla was znaczy? Selen odpowiada m.in. za dobry stan włosów i skóry, fosfor - wiadomo silne kości i zęby, cynk - prawidłowy rozwój organizmu, reprodukcja i wspomaganie systemu odpornościowego, a do tego ponoć afrodyzjak. Mangan - to składnik różnych enzymów uczestniczących w metabolizmie, witamina B6 - uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny i metabolizmie, wspomaga układ odpornościowy i nerwowy, zaś kwas foliowy zwalcza wolne rodniki, czyli dzięki niemu będziemy piękni i młodzi! A po za tym poleca się go kobietom planującym ciąże, jako, że czuwa nad systemem nerwowym
płodu.*******************************************************************************G reen lentils and roasted peppers dipFor breakfast,a simple dip made of lentils and roasted peppers varied flavors of garlic,
chilli and cumin . Pulses are often used as a replacement for meat because they contain a lot of protein but the scientists points out their lack of adequate amounts of all essential amino acids needed for the normal functioning of the
body . Therefore,in veg diet, they should be served along with the whole grains, f.ex., wholemeal bread.Lentils are available in many colors and are
very popular in South Asian cuisine. Green and brown varieties are rich in selenium, iron, manganese, phosphorus, zinc, vitamin B6 and folic acid. What does this mean to you ? Selenium is responsible -among others- for the good condition of hair and skin, phosphorus - of course for strong bones and teeth, zinc - the body's normal development, reproduction and immune system support, and this is supposedly an aphrodisiac. Manganese - is a component of various enzymes involved in the metabolism, vitamin B6 - involved in the formation of hemoglobin and metabolism, supports the immune and nervous systems, and folic acid fights free radicals, thanks to it we can stay beautiful and young ! Except of that,it is recommended to women planning pregnancy, as the acid watch over the nervous system of the foetus.

czas przygotowania: 45 minutCzego potrzebujesz?1/2 szkl
zielonej soczewicy1 duża
papryka czerwona1 łyżeczka mielonego kuminuszczypta
płatków chilli1 gruba kromka
chleba pełnoziarnistego2 ząbki
czosnkusól,
pieprzCo teraz?1. Upiecz
paprykę w całości w temp. 200 C. Kiedy skórka będzie czarna i pomarszczona, twoja
papryka jest gotowa - ok. 35-40 minut.2. Ugotuj
soczewicę wg. instrukcji na opakowaniu.3. Wyjmij upieczoną
paprykę, włóż ją do plastikowej siatki, zawiąż i pozostaw na 1-2 minuty. Po tym czasie zdejmij łatwo odchodzącą skórkę i wyjmij gniazdo nasienne.4. Dodaj
paprykę do odsączonej
soczewicy, dołóż
chleb,
czosnek, kumin,
chilli i zmiksuj wszystko na gładką masę.5. Daj paście odpocząć, najlepsza jest parę godzin po przygotowaniu.G reen lentils and roasted peppers dippreparation
time : 45 minutesWhat do you need ?1/2 cup of green lentils1 large red pepper1 teaspoon ground cumina pinch of
chilli flakes1 thick slice of wholemeal bread2 cloves of garlicsalt and pepperNow what?1. Bake whole pepper at 200 C(400F). When the skin is black and wrinkled, your pepper is ready - about 35-40 minutes.2. Cook the lentils by . instructions on the package.3. Take the baked pepper,put it in a plastic bag,tie it and leave for 1-2 minutes. After this
time,remove the skin and the seed slot .4. Add pepper to the drained lentils,Add the bread, garlic, cumin,
chilli and blend everything until smooth.5. Let the paste rest cause it is the best few hours after preparation.