Wykonanie

Wynik: 55Czas przygotowania: 15minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 18 lutego 2015Przepisy z pestek dyni nie zawsze się udają, bo mimo tego, że data przydatności do spożycia jest niby w porządku są one stare i gorzkie. No i po przepisie... Dlatego najlepiej kupować je na wagę, małą ilość, spróbować kilka i jeśli są dobre, kupić więcej i przechowywać w lodówce.Składniki1 szklanka pestek z dyni1 szklanka ugotowanej
soczewicy3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki sproszkowanego
chili1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka wędzonej
paprykisól do smakuInstrukcjeWykonanie:1.
Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.2.
Soczewicę rozgniatamy widelcem (jak jest jeszcze gorąca) lub miksujemy blenderem.3.
Czosnek siekamy bardzo drobno, delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach
czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia
czosnku dodajemy
przyprawy.4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach
papryki.Można też, tak po prostu jak na zdjęciu poniżej lub zrobić z pasty kotlety.Przepisy z pestek dyni nie zawsze się udają, bo mimo tego, że data przydatności do spożycia jest niby w porządku są one stare i gorzkie. No i po przepisie… Dlatego najlepiej kupować je na wagę, małą ilość, spróbować kilka i jeśli są dobre, kupić więcej i przechowywać w lodówce.Składniki:1 szklanka pestek z dyni3 ząbki
czosnku1 szklanka ugotowanej
soczewicy1/2 łyżeczki sproszkowanego
chili1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka wędzonej
paprykisól do smakuWykonanie:1.
Pestki z dyni delikatnie podprażamy na suchej patelni i mielimy na proszek.2.
Soczewicę rozgniatamy widelcem (jak jest jeszcze gorąca) lub miksujemy blenderem.3.
Czosnek siekamy bardzo drobno, delikatnie podsmażamy (do momentu aż poczujemy zapach
czosnku w powietrzu, uważajcie żeby nie przypalić), nie dłużej niż jedną minutę. Na koniec smażenia
czosnku dodajemy
przyprawy.4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.Serwujemy jak każdą inną pastę lub tak, jak ja na zdjęciu powyżej. Obtoczyłam w pestkach dyni i suszonych płatkach
papryki.Można też, tak po prostu jak na zdjęciu poniżej lub zrobić z pasty kotlety.
