ßßß
Szybko, szybko, szybko… uwielbiam takie szybkie obiady. Za nim otworzyłam lodówkę nie miałam pojęcia co ja dziś zrobię na obiad. W zamrażalce odkrywam kawałek polędwicy wieprzowej, trochę mrożonej fasolki… a w kuchennej spiżarni puszki z kiełkami i mini kukurydza oraz nudle .
Ugotowałam azjatyckie, którego dawno nie jedliśmy. Nie za dużo mięsa, za to mnóstwo warzyw, w sam raz po świątecznym przejedzeniu.Składniki: na 5 porcji400 g polędwicy wieprzowej2 łyżki mączki kukurydzianej2 marchewki4 szalotki1 czosnek solo100 g fasolki szparagowej, mrożonej1 łyżka startego imbiru1 łyżka cukru brązowego2 łyżki sosu rybnego1 puszka kiełków, 400 g1 puszka mini kukurydzy, 400 g2 łyżki chili sosu4 czubate łyżki mango chutney1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry2 łyżki oleju250 g nudliWykonanie:Szalotki pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju.Pokrój mięso na cienkie plasterki, oprósz mączką i dodaj do cebuli. Wokuj 10 minut. Odsuń mięso i dodaj fasolkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Wokuj przez 5 minut, po czym dodaj mięso, chili sos, sos rybny i mango chutney. Wokuj az chutney się rozpuści, ewentualnie podlej odrobiną wody.Ugotuj nudle aldente i wymieszaj z sosem. Posyp kolendrą lub pietruszką.Polecane przepisyPikantny makaron z sosem satay i kurczakiemCurry wołowe z ciecierzycąPożywne bagietki z pulled pork czyli…Kotlety wieprzowe po tajsku z noodleFilet wieprzowy na zimno