Wykonanie
Noodle z aromatem
mleka kokosowego,
curry oraz
sosu sojowego. Do tego dodatek
fasolki szparagowej i
pora, sprawia, że to danie jest wyjątkowo zielone. Dla wszystkich moich fanów, którzy wolą potrawy wegetariańskie, oczywiście można z tego dania usunąć
kurczaka i wtedy składniki marynaty dodać po prostu do sosu z warzywami.

Składniki (na około 3-4 porcje):około 300 g
zielonej fasolki szparagowej1 duży
porokoło 400 g
piersi z kurczakaokoło 150-200 ml
mleka kokosowego2 spore ząbki
czosnku1
papryczka chilli (lub
chilli w proszku do smaku)sproszkowany
imbir, lub mały kawałek korzenia
imbirumakaron chiński typu noodleokoło 1 łyżki
sosu sojowegookoło 1 łyżki
oleju roślinnegoMarynata do
kurczakapół łyżeczki sproszkowanej
kolendry2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
mleka kokosowego1 łyżka
octu ryżowego2 łyżeczki
curry1 łyżeczka sproszkowanego
imbiru2 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuDodatkiewentualnie świeża
kolendra do posypania, albo pokruszone
orzeszki ziemnePrzygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę lub paseczki,
mięso zalewamy składnikami marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby
fasolka była lekko twarda (około 10 minut). Na patelni rozgrzewamy
olej.
Pora dokładnie myjemy (najlepiej go najpierw przeciąć na ćwiartki wzdłuż, a później dokładnie opłukać) i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Kiedy
por lekko się zeszkli dodajemy posiekane ząbki
czosnku,
papryczkę chilli oraz
przyprawy (
imbir oraz
sos sojowy). Wszystko zalewamy
mlekiem kokosowym, dodajemy ugotowaną al dente
fasolkę i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy
kurczaka wraz z marynatą i gotujemy do czasu, kiedy
kurczak będzie gotowy (nie gotujemy pod przykryciem, gdyż zielone warzywa pod przykryciem
tracą kolor, ale najlepiej zrobić to na średnim ogniu, ponieważ na patelni powinno zostać dość sporo sosu). Na koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, kiedy będzie gotowy dorzucamy go na patelnię i wszystko dokładnie mieszamy.
Makaron powinien dokładnie oblepić się sosem i go wchłonąć.
