Wykonanie
Kurczak satay to pyszne danie pochodzące z azjatyckiej kuchni. Bardzo lubię delikatne szaszłyki z
kurczaka marynowane w słodko kwaśnym
sosie sojowym.
Kurczak jest przez to bardzo aromatyczny, a zanurzony w
orzechowym sosie smakuje odjazdowo.Sos
orzechowy to sos z dodatkiem arachidowego
masła. Robię ten sos w różnych wersjach, a dzisiaj proponuję dosyć ostry sos, który świetnie pasuje do delikatnego
kurczaka. Oczywiście to danie nie może się obyć bez surówki. Coleslaw w stylu azjatyckim wydawało mi się najbardziej harmonizujące z
kurczakiem i sosem. Tradycyjne coleslaw przyrządza się z
dymką. Objechałam dzisiaj pobliskie sklepiki i jakoś nie trafiłam na
dymkę, więc użyłam
poru.Zauważyłam, że w kuchni azjatyckiej podaje się do grillowanych
mięs surową cebulę jako przystawkę. Aby nie płakać nad tak pięknym daniem należy pokrojoną
cebulę namoczyć w zimnej wodzie. Tak zawsze robi mój mąż, kiedy grilluje kebab.I jeszcze
kolendra….Jest ona nieodzownym składnikiem azjatyckiej kuchni. Nie wszyscy przepadają za
kolendra, a ja ją po prostu uwielbiam!
Kurczak sataySkładniki: na 6 porcji800 g
piersi z kurczaka100 ml jasnego
sosu sojowego, u mnie tajski2 łyżki płynnego
miodu2 – 3 łyżki
soku z limonkiPodziel
piersi kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien mięśniowych. Wymieszaj
soję z
miodem,
soją i
sokiem z limonki. Dodaj do
mięsa i wymieszaj. Marynuj
kurczaka przez 2 godziny. W tym czasie namocz w wodzie
bambusowe patyczki. Nadziej zamarynowane
mięso na patyczki i ugrilluj na rozgrzanym grillu.Sos
orzechowy satay150 ml arachidowego
masła300 ml
kokosowego mleka2 czerwone
chili1 mała
cebula2 duże ząbki
czosnku1 łyżka
oleju2 – 3 łyżki
sosu sojowego, ciemnego do smaku5 łyżek posiekanych
arachidowych orzechów, u mnie prażone
kolendra do przystrojenia

Pokrój
cebulę,
czosnek i oczyszczone
chili. Zeszklij na
oleju, po czym dodaj
masło arachidowe,
kokosowe mleko i
soję. Gotuj sos przez 5 minut. Zmiksuj i dopraw
soją i
sokiem z limonki, a następnie wymieszaj z częścią
orzechów arachidowych, grubo pokrojonych. Posyp posiekaną
kolendrą i resztą
orzechów.Coleslaw po azjatycku300 g
białej kapusty, cienko pokrojonej1
chili, czerwone, drobno pokrojone3 łyżki posiekanej
kolendry10 cm
pora1 łyżka jasnej soi1 łyżka
ryżowego octu1 łyżeczka
soku z limonki
Wszystkie składniki wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing i polej nim surówkę przed podaniem. Coleslaw powinna być chrupiąca.Podaj ciepłe szaszłyki z
kurczaka z coleslaw, ciepłym
orzechowym sosem,
czerwoną cebulą,
limonką i
ziemnymi orzeszkami. Dla bardzo głodnych proponuję
biały ryż ugotowany na sypko. Smacznego!

Polecane przepisy
Kurczak grillowany w pomadzie miodowejGrillowany
kurczak po meksykańskuPrzepis miesiąca – obiad z
kurczakiemMarynowany
kurczak na patyku z polentą
Kurczak w
sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise