ßßß
Kurczak sataySkładniki: na 6 porcji800 g piersi z kurczaka100 ml jasnego sosu sojowego, u mnie tajski2 łyżki płynnego miodu2 – 3 łyżki soku z limonkiPodziel piersi kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien mięśniowych. Wymieszaj soję z miodem, soją i sokiem z limonki. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Marynuj kurczaka przez 2 godziny. W tym czasie namocz w wodzie bambusowe patyczki. Nadziej zamarynowane mięso na patyczki i ugrilluj na rozgrzanym grillu.Sos orzechowy satay150 ml arachidowego masła300 ml kokosowego mleka2 czerwone chili1 mała cebula2 duże ząbki czosnku1 łyżka oleju2 – 3 łyżki sosu sojowego, ciemnego do smaku5 łyżek posiekanych arachidowych orzechów, u mnie prażonekolendra do przystrojenia
Pokrój cebulę, czosnek i oczyszczone chili. Zeszklij na oleju, po czym dodaj masło arachidowe, kokosowe mleko i soję. Gotuj sos przez 5 minut. Zmiksuj i dopraw soją i sokiem z limonki, a następnie wymieszaj z częścią orzechów arachidowych, grubo pokrojonych. Posyp posiekaną kolendrą i resztą orzechów.Coleslaw po azjatycku300 g białej kapusty, cienko pokrojonej1 chili, czerwone, drobno pokrojone3 łyżki posiekanej kolendry10 cm pora1 łyżka jasnej soi1 łyżka ryżowego octu1 łyżeczka soku z limonki
Wszystkie składniki wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing i polej nim surówkę przed podaniem. Coleslaw powinna być chrupiąca.Podaj ciepłe szaszłyki z kurczaka z coleslaw, ciepłym orzechowym sosem, czerwoną cebulą, limonką i ziemnymi orzeszkami. Dla bardzo głodnych proponuję biały ryż ugotowany na sypko. Smacznego!
Polecane przepisyKurczak grillowany w pomadzie miodowejGrillowany kurczak po meksykańskuPrzepis miesiąca – obiad z kurczakiemMarynowany kurczak na patyku z polentąKurczak w sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise