Wykonanie
Witam serdecznie w ten co prawda deszczowy piątek, ale bądź co bądź koniec pracowitego tygodnia. Dzisiaj zapraszam na przepis w stylu tajskim czyli pikantny
makaron z sosem satay i
kurczakiem .Niezwykle szybki obiad pełny warzyw i protein, bardzo aromatyczny i zdrowy. Sos satay to sos na bazie
masła arachidowego, który zawsze robię sama, bo to nic trudnego. Jeśli lubicie tajskie to polecam pad thai
kurczak , kotlety wieprzowe po tajsku lub szybki woke z
łososiem .

Składniki: na 5 porcji350 g
makaronu typu tajskiego2 łyżki
oleju arachidowgo2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
cebula, pokrojona w piórka2 łyżki świeżego
imbiru, startego na tarce1 czerwone
chili, drobno posiekane400 g
piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paseczki1 duża
czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki1
brokuł, duży podzielony na różyczki200 g zielonej
fasolki, pokrojonej na 2 cm kawałki250 ml sosu satay1 łyżka
sosu sojowego, jasnego2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
octu ryżowego150 ml ciepłej
wodynać
kolendry do dekoracjiSos satay2 łyżki świeżej
kolendry, posiekanej½ łyżeczki ostrej
chili w proszku1 ząbek
czosnku3 czubate łyżki
masła arachidowego1 łyżka jasnej soi1łyżeczka świeżo utartego
imbiru2 łyżki
soku z limetki1 łyżeczka
sezamowego olejuodrobina
wody do rozrzedzenia sosuWykonanie:Podane składniki na satay sos zmiksuj.Ugotuj
makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę
oleju, włóż
czosnek,
cebulę,
imbir i
chili, po czym smaż mieszając przez 1-2 minuty.Dodaj
kurczaka i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Odsuń zawartość patelni na bok jeśli korzystasz z woka, lub przełóż do małej miseczki.Do patelni wlej pozostałą łyżkę
oleju, włóż
paprykę,
brokuł i
fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż jędrne. Odsuń na bok do reszty składników.Następnie włóż do woka ugotowany
makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty z dodatkiem sosu satay, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj
sos sojowy,
olej sezamowy,
sos rybny,
ocet ryżowy i
wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie
wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj
makaron z resztą składników. Posyp obficie
kolendrą.

Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoPad thai
kurczak w nowym woke
Kurczak z
brukselką w
kokosowym sosie
Rybne klopsiki po azjatyckuSzybki obiad –
łosoś w sosie mirim