Wykonanie


W tej
sałatce najważniejszy jest sos. Niskokaloryczny, bardzo pikantny. I
mięta. Bez nich byłaby to pospolita
sałatka z
kapusty. Efekt jest naprawdę dobry. Danie to zaprzecza twierdzeniom, że to co dobre nie może byc zdrowe i że dieta redukcyjna musi byc nudna :) Przepis Nigelli, pochodzący z książki "Nigella gryzie", z tym że zwiększylam dwa
razy ilosc sycącego
kurczaka (salatka byla moim obiadem) i zastąpilam zwyklą
kapustę -
kapustą pekińską. 4 porcje (choc Nigella twierdzi, że dwie, a cztery tylko wtedy gdy ktos je jak ptaszek - nie wierzcie jej : ) ).Składniki:1 pozbawiona nasion i zmiksowana
papryczka chili (albo czuszka)1 duży, obrany i starty ząbek
czosnku1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
octu ryżowego1,5 łyżki
soku z limonki (=sok z
polowy 1 duzej
limonki)1,5 łyżki
sosu rybnego1,5 łyżki
oleju roślinnegopół drobno posiekanej średniej
cebuli (dałam czerwoną)
czarny pieprz (dałam odrobinę)200 g poszatkowanej
białej kapusty (dałam pekińską)1 poszatkowana, pokrojona w bardzo cienkie słupki lub starta średnia
marchewka200 g pokrojonej w drobne paski gotowanej
piersi kurczaka [dałam 380 - małą podwójną piers)duży pęczek swiezej
miętyWy konanie:Najpierw przygotowujemy sos, który należy odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Na sos składają się:
chili,
czosnek,
cukier,
ocet,
sok z limonki,
sos rybny,
olej,
cebula i
pieprz. Wszystko miksujemy (albo bardzo drobno kroimy i mieszamy ze sobą), odstawiamy.
Kapustę dosc drobno szatkujemy, podobnie
marchewkę (uzylam miksera-nozy) i
miętę.
Kurczaka np. gotujemy w
malej ilosci
wody (
wodę mozna
potem wykorzystac do zupy) - przez kilka minut.Moja wersja obiadowo-lanczowa w pracy:
Mieszankę warzyw polewalam sosom tuz przed spozyciem. Dokladnie wymieszalam (w pojemniku z przykrywką).Przed podaniem
sałatkę można posypać dodatkową porcją
mięty. (nie jest to moim zdaniem konieczne)