Jarmuż to bardzo popularne warzywo w Szwecji. Szczególnie w świątecznym okresie nie może go zabraknąć na stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z jarmużu i migdałów . Domowe pesto jest bez porównania lepsze niż kupne. Duży plus, bo pesto można zrobić ze wszystkiego jak w tym przypadku z jarmużu i migdałów.Takie domowe pesto z jarmużu świetnie pasuje na kanapki.Wykorzystałam pesto na moje wczoraj upieczone levain bułeczki. Takiej kanapce na gorąco nie można się oprzeć!Składniki:około ½ l pesto80 g migdałów100 g jarmużu3 ząbki czosnku150 ml dobrej oliwy z oliwek100 ml startego parmezanu1- 2 łyżki wodysól do smakuświeżo zmielony czarny pieprzWykonanie:Posiekaj jarmuż z grubsza, ale najpierw odetnij grube”nerwy”.Upraż całe migdały na patelni lub w piekarniku. Wrzuć do miksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Być może potrzebujesz więcej wody. Pesto ma być gęste, ale nie za mocno.Kanapka z pesto na gorącobułka z sezamem2 łyżki pesto2 plastry szynki serranokilka krążków czerwonej cebulrukolamozzarellaKanapki zapiekanki to moja specjalność. W tej kanapce zapiekłam jedynie ser z pesto ułożone na rozkrojonej bułce. Potem Dodałam rukolę, szynkę i cebulę.Polecane przepisyPasta z białej fasoliSałatka z jajkiem i szynkąPesto z jarmużu i orzechów cashewPesto z kolendry i nasion konopiPrzepis na domowy majonez