ßßß Cookit - przepis na Pesto z jarmużu i migdałów

Pesto z jarmużu i migdałów

nazwa

Wykonanie

Jarmuż to bardzo popularne warzywo w Szwecji. Szczególnie w świątecznym okresie nie może go zabraknąć na stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z jarmużu i migdałów . Domowe pesto jest bez porównania lepsze niż kupne. Duży plus, bo pesto można zrobić ze wszystkiego jak w tym przypadku z jarmużu i migdałów.
Takie domowe pesto z jarmużu świetnie pasuje na kanapki.Wykorzystałam pesto na moje wczoraj upieczone levain bułeczki. Takiej kanapce na gorąco nie można się oprzeć!
Składniki:
około ½ l pesto
80 g migdałów
100 g jarmużu
3 ząbki czosnku
150 ml dobrej oliwy z oliwek
100 ml startego parmezanu
1- 2 łyżki wody
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Posiekaj jarmuż z grubsza, ale najpierw odetnij grube”nerwy”.
Upraż całe migdały na patelni lub w piekarniku. Wrzuć do miksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Być może potrzebujesz więcej wody. Pesto ma być gęste, ale nie za mocno.
Kanapka z pesto na gorąco
bułka z sezamem
2 łyżki pesto
2 plastry szynki serrano
kilka krążków czerwonej cebul
rukola
mozzarella
Kanapki zapiekanki to moja specjalność. W tej kanapce zapiekłam jedynie ser z pesto ułożone na rozkrojonej bułce. Potem Dodałam rukolę, szynkę i cebulę.
Polecane przepisy
Pasta z białej fasoli
Sałatka z jajkiem i szynką
Pesto z jarmużu i orzechów cashew
Pesto z kolendry i nasion konopi
Przepis na domowy majonez
Źródło:http://codojedzenia.pl/pesto-z-jarmuzu-i-migdalow