Wykonanie
Bardzo prosta w wykonaniu , sycąca zupa portugalska - przepis wygrzebany gdzieś w internecie, próba odtworzenia smaków z wakacyjnych
podrózy
Składniki (na 4 porcje):pęczek
kolendry4 ząbki
czosnku4
jajkapo 2 grzanki z
bagietki lub
bułki na talerz
oliwasól1 litr
bulionu ( w oryginale
woda)ilość
czosnku zależy oczywiście od indywidualnych upodobań - można dać więcejPrzygotowanie
Czosnek i
kolendrę drobno posiekać , rozgnieść z odrobiną
soli w moździerzu.
bagietkę opiec w tosterze bądź podpiec w piekarnikuPrzygotować
jajka w koszulkach:
Jajko rozbić i ostrożnie przelać na mały talerzyk, w niewielkim garnku zagotować
wodę z dodatkiem
octu, łyżką zrobić w wodzie "wir" i w sam jego środek wlać
jajo, cały czas delikatnie mieszając
wodę wokół
jajka. Gotować ok 2 - 3 min tak aby
białko całkowicie się ścięło a
żółtko pozostało płynne. Wyłowić przy pomocy łyżki cedzakowej i osączyc na ręczniku kuchennym W taki sam sposób przygotować pozostałe
jajka
W głębokim talerzu ułożyć grzanki, po łyżce pasty
kolendrowo - czosnkowej,
jajko. Polać
oliwą i zalać gorącym
bulionem, przybrać listkami
kolendry